Cibulková o Dominguezovej: "Bude to ťažší duel ako na US Open"

20.04.2012 Celý región

Marbella 20. apríla (TASR) - Španielska dvojka Lourdes Dominguezová Linová a slovenská jednotka Dominika Cibulková nastúpia v sobotu o 11.15 proti sebe v úvodnej dvojhre barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine tenisového Pohára federácie. V druhom singli si na antuke v Marbelle zmerajú sily španielska jednotka Silvia Solerová Espinosová a slovenská dvojka Daniela Hantuchová. Rozhodol o tom piatkový žreb na nádvorí hotela Puente Romano v andalúzskom stredisku.
Nedeľňajší program otvorí o 11.00 súboj tímových jednotiek Cibulkovej a Solerovej Espinosovej, v poslednej dvojhre si skrížia rakety Dominguezová Linová s Hantuchovou. Do záverečnej štvorhry nominovala španielska kapitánka Arantxa Sanchezová Vicariová pár Nuria Llagosterová Vivesová, Arantxa Parrová Santonjová, slovenský kapitán Matej Lipták predbežne nahlásil pár Hantuchová, Cibulková. Španielky nastúpia bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Anabel Medinovej Garriguesovej, Marie Jose Martinezovej Sanchezovej a Carly Suarezovej Navarrovej. Hlavným rozhodcom duelu bude Francúz Stephane Cretois, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Francúz Pascal Maria a Poľka Gabriela Zalogová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort.
Vo fedcupovej histórii pôjde o druhý vzájomný zápas medzi Španielskom a Slovenskom. Na jeseň 2002 zvíťazili Slovenky vo finále Pohára federácie v Maspalomase 3:1 a získali cennú trofej. Hantuchová prispela k historickému úspechu dvomi bodmi, tretí pridala Janette Husárová po triumfe nad Sanchezovou Vicariovou. Vlani Slovenky vypadli zo svetovej skupiny po nešťastnej domácej prehre 2:3 so Srbskom, teraz majú šancu vrátiť sa medzi elitnú osmičku. Miestenku v baráži si zabezpečili vďaka februárovému víťazstvu 3:2 nad Francúzskom v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v Aegon aréne bratislavského NTC. Hlavnou strojkyňou triumfu nad výberom krajiny galského kohúta bola Hantuchová, ktorá vyhrala obe dvojhry. Tretí bod pridala slovenská jednotka Cibulková.
Slovenský kapitán Matej Lipták po žrebe fedcupovej baráže so Španielskom vyhlásil, že na poradí zápasov až tak nezáleží. "Je jedno, či začína Dominika alebo Daniela. Dôležité je, aby sme získali tri body a splnili cieľ, ktorým je návrat do elitnej svetovej osmičky. Španielky síce nastúpia bez Medinovej Garriguesovej, Martinezovej Sanchezovej i Suarezovej Navarrovej, no doma na antuke budú nepríjemné. Dominguezová Linová je totiž klasická antukárka, na harde je polovičná. Pokiaľ ide o Solerovú Espinosovú, je to mladá hráčka, ktorá sa práve vo Fed Cupe môže vybičovať k výborným výkonom. Verím, že naše dievčatá to zvládnu a dokážu sa vyrovnať aj s búrlivou atmosférou," povedal pre TASR Lipták.
Cibulková tvrdí, že duel proti Dominguezovej Linovej v Marbelle bude oveľa ťažší ako prvý vzájomný súboj z US Open 2010, kde Španielku zdolala hladko v dvoch setoch. "Dominguezová Linová je hráčka, ktorá na antuke veľmi veľa vybehá a nedaruje vám ani jedinú loptičku. Budem musieť podať maximálny výkon, aby som ju zdolala. Verím, že sa mi v Marbelle podarí nadviazať na kvalitné vystúpenie z prvého antukového turnaja sezóny v Barcelone, kde som postúpila až do finále. Pred dvomi rokmi som pre zranenie nemohla nastúpiť v baráži proti Srbsku v Belehrade a držala som babám palce iba pred televíznou obrazovkou. O tom som radšej, že teraz môžem byť pri tom. Verím, že zvíťazíme a vrátime sa medzi fedcupovú elitu."
Hantuchová sa so Solerovou Espinosovou vo vzájomnom zápase zatiaľ nestretla. "Španielky sú na antuke ako doma a Solerová Espinosová nie je v tomto smere žiadnou výnimkou. Trochu som ju sledovala počas tréningov v Marbelle a ukázala, že je šikovná, hrá typicky antukový tenis. Pre mňa to bude prvý zápas na antuke v tejto sezóne. Musím byť hlavne dobrá na nohách, trpezlivá, hrať solídny tenis a bojovať. Antuka v Marbelle nie je taká tvrdá ako na turnajoch v Stuttgarte, Madride či Ríme, lopty trochu divne odskakujú. Určite je to však lepšie ako u nás doma, kde boli mäkké dvorce a trochu som si na nich vyvrtla členok. Už sa však našťastie cítim fit."

baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:
Španielsko - Slovensko
sobota 11.15: Lourdes Dominguezová Linová - Dominika Cibulková, Silvia Solerová Espinosová - Daniela Hantuchová
nedeľa 11.00: Solerová-Espinosová - Cibulková, Dominguezová-Linová - Hantuchová, Nuria Llagosterová Viviesová, Arantxa Parrová Santonjová - Hantuchová, Cibulková
 

Vyberte región